fbpx

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Tabletop HPL:
Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Apa Itu HPL?

Tabletop HPL (High Pressure Laminate) lebih kurang sama seperti Melamine. Akan tetapi, ia diperbuat daripada lapisan kertas kraft yang diresapi resin. Kemudiannya sintetik bersalut plastik dengan permukaan licin Formica dengan corak, warna atau serat kayu yang mudah dibersihkan.

Mereka adalah pilihan yang baik bagi mereka yang menginginkan tabletop berpatutan yang menawarkan pelbagai pilihan reka bentuk.

Sampel HPL
Sampel Papan HPL

Tabletop ini terbentuk sebagai segmen “post-form tabletop“. Proses ini dibuat khusus mengikut spesifikasi, sama ada on-site atau di kilang.

Cross Section Bentuk HPL
Bentuk Standard Cross Section HPL

Apa Kelebihan Tabletop HPL?

Tabletop HPL adalah pilihan yang sesuai atas sebab yang baik.

Walaupun selama bertahun-tahun dianggap lebih biasa daripada bahan tabletop premium, material ini telah melihat peningkatan populariti baru-baru ini. Hal ini kerana ia mempunyai pelbagai warna, corak, dan sesuai dengan reka bentuk dapur masa kini.

HPL sangat popular dalam pelbagai reka bentuk dapur, terutamanya reka bentuk dapur moden abad pertengahan serta dapur retro. Ia juga sangat sesuai untuk dapur kering (dry kitchen).

  • Ia mudah untuk dijaga, ringan dan tahan lasak
  • Pelbagai pilihan warna dan corak
  • Pilihan tabletop yang ekonomi, murah

Apa Kekurangan HPL?

HPL terbuat daripada permukaan plastik resin yang membuatkan tabletop sangat mudah dibersihkan dan tahan terhadap kotoran. Pembersihan sederhana dengan sabun dan air adalah perkara biasa. Namun, ia boleh tergores jika digunakan pembersih atau berus yang kasar.

Walaupun laminate adalah produk yang berkualiti, tetapi mereka tidak boleh bersaing dengan material tabletop yang lain. Hal ini demikian kerana ia mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada bahan lain, serta ia mudah rosak terhadap kesan terbakar, terkopek, atau terhakis yang ekstrem.

Antara kekurangan HPL termasuklah:

  • Tidak kalis air, tidak sesuai untuk digunakan untuk dapur basah
  • Mudah terdedah kepada kesan terbakar dan pencemaran
  • Permukaan mudah digores dan terkelupas; kerosakan hampir mustahil untuk dibaiki, perlu diganti dengan tabletop baharu jika rosak.
 
Lebih Blog Dari BA LI KITCHEN CABINET
Myra Saujana Dengkil

Dapur Moden Myra,Dengkil

Sekiranya anda mencari reka bentuk dapur moden berkilat, anda pasti akan tertarik dengan Dapur Moden Sleek di Ken Rimba Residence, Shah Alam. Reka bentuk moden adalah mengenai mewujudkan ruang yang bersih, terbuka, dan menenangkan.

BACA LAGI »
ms_MYMS
Powered by TranslatePress »