TIPS PENJAGAAN DAPUR YANG RAPI

Penjagaan dapur dan kelengkapan memasak dengan betul akan membantu anda memanfaatkannya serta memaksimumkan jangka hayatnya. Dalam blog ini, kita akan melihat perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai tips penjagaan dan penyelenggaraan dapur.

Tips Penjagaan Dapur - 0

RUTIN PENYELENGGARAAN UMUM

Dapur biasanya diguna setiap hari, jadi masuk akal untuk menerapkan rutin penyelenggaraan pencegahan untuk memastikan kehausan minimum.

Kabinet dapur perlu dijaga seperti perabot lain di rumah anda. Oleh itu, anda harus membersihkan kotoran sebaik sahaja anda menyedarinya.

Dengan segera mengatasi tumpahan atau noda berminyak, kemungkinan besar air meresap ke dalam barang seperti kabinet kayu dan menyebabkan pembengkakan, retak atau cetakan.

Tips Penjagaan Dapur - 1

Kerosakan air jelas merupakan salah satu masalah yang paling biasa di dapur, jadi anda harus memastikan kerap memeriksa kebocoran, terutama selepas pemasangan.

Haba dan wap panas yang melampau juga boleh menyebabkan kerosakan pada pelbagai komponen, seperti pintu kabinet melengkung dan membengkak dalam kes kabinet kayu; dan kesan lecur pada permukaan meja dapur.

Pengudaraan yang betul akan mengelakkan ruangan menjadi terlalu kuat sehingga tahap kelembapan yang terlalu tinggi mula menyebabkan masalah yang berkaitan dengan kelembapan, yang sering terjadi di kawasan yang tidak segera terlihat. Ini juga akan menyebabkan masalah bau semasa anda memasak. Oleh sebab itu, selalu hidupkan kipas pengekstrak semasa memasak dan, jika anda tidak memilikinya, biarkan tingkap dibuka. 

"DO'S AND DON'TS" TIPS PENJAGAAN DAPUR

Setelah dapur anda dirancang, dibina dan dipasang, anda akan mahu menjaganya dalam keadaan yang terbaik, jadi ia kelihatan seperti baru dari hari ia dipasang selama bertahun-tahun yang akan datang. Beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai tips penjagaan dapur yang rapi.

DO’S 

 • Lap segala jenis tumpahan secepat mungkin
 • Gunakan air suam dengan sedikit cecair pencuci pinggan untuk pembersihan dari hari ke hari.
 • Untuk pembersihan yang lebih teliti, gunakan pembersih serbaguna seperti pembersih semburan dan lap dengan berhati-hati.
 • Untuk kotoran degil, anda boleh menggunakan produk yang telah dirumus khas untuk menghilangkan kotoran seperti minyak dan tumpahan barang masak seperti kunyit dan lain lagi. SENTIASA berhati-hati untuk tidak gosok secara berlebihan di satu kawasan kerana ia boleh menyebabkan perubahan warna.
Tips Penjagaan Dapur - 2

DON’TS 

 • Jangan potong di permukaan meja dapur- gunakan papan pemotong sebagai alas memotong.
 • Jangan letakkan kuali panas, periuk, dulang lurus di atas bangku – gunakan papan tahan panas/kain alas periuk.
 • Jangan letakkan peralatan kecil, seperti periuk perlahan, periuk nasi, penggorengan elektrik kuali lurus di atas bangku – gunakan papan tahan panas/kain alas periuk
 • Elakkan penggosok (scrub) dan pelelas (abrasives) yang keras
 • JANGAN menggunakan pencuci atau peluntur yang sangat berasid, beralkali untuk pembersihan biasa kerana boleh merosakkan permukaan.

KESIMPULANNYA...

Dapur yang sentiasa bersih dan rapi tidak hanya kelihatan lebih baik; ia juga akan bertahan lebih lama. Menjaga dapur baru anda adalah sesuatu yang harus anda mulakan tepat selepas pemasangan – tidak memerlukan banyak kerja jika anda menjalani kebiasaan pembersihan dan penyelenggaraan biasa, dan ia akan menjimatkan banyak wang dalam jangka masa panjang.

Cara Untuk Membersihkan Tabletop

Ba Li Kitchen Cabinet adalah pengeluar kabinet dapur dan almari rumah terbesar di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya dengan lebih 10 tahun pengalaman industri. Kami mempunyai reputasi dan pasukan yang berkaliber bagi membantu pelanggan kami untuk mendapatkan kabinet yang berpatutan serta bersesuaian dengan ruang rumah mereka.

Tiada masalah untuk merancang kabinet dapur baru anda dengan kami!

Rundingan dan Site Visit secara PERCUMA!

Anda tidak perlu membuang masa, tenaga, dan wang untuk meninjau semua Showroom yang sedia ada. Sebaliknya, kami akan datang ke rumah anda untuk:

 • Ukur dapur anda.
 • Tunjukkan contoh reka bentuk & material kabinet/tabletop.
 • Lukiskan Design terbaik dan bersesuaian dengan ruang dapur anda.
 • Beri Quotation Kabinet yang TEPAT – tanpa ada cas tersembunyi.
 
Semuanya adalah PERCUMA!

Berhubung dengan kami di info@balikitchencabinet.com.my

atau WhatsApp kami sekarang di talian +6012 363 6410 untuk dapatkan appointment site visit kami secara percuma!

Lihat Lagi Dari BA LI KITCHEN CABINET

Bandar Sri Sendayan

Kabinet Dapur Grand Classic Nyatoh menonjolkan suasana dapur yang mewah dan elegan menjadikan ia satu idaman pemilik rumah Sri Sendayan.

Read More »

Leave a Reply