fbpx

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

KITCHEN LAYOUT
YANG PERLU ANDA TAHU

Secara umum, terdapat enam jenis Kitchen Layout yang mungkin anda familiar: One Wall, Galley, L-shaped, U-shaped, Island dan Peninsula. Tidak ada posisi yang tetap untuk menyusun hob, peti sejuk atau sinki, dan dapur boleh menjadi kombinasi satu atau lebih dari susun atur khas.

Kitchen Layout

Dalam merancang dapur yang berfungsi, segitiga kerja dapur “Kitchen Work Triangle” harus dipertimbangkan, yang bermaksud bahawa jarak antara sink, hob dan peti sejuk tidak boleh lebih dari 1200mm. Meskipun demikian, konsep segitiga kerja dapur sekarang berkembang lebih jauh untuk mempertimbangkan banyak tukang masak, serta alat dan perkakas dapur baharu.

Mari kita lihat kesemua kitchen layout yang biasa kita jumpa di mana-mana ruang dapur di kebanyakan rumah.

ONE WALL

Asalnya disebut “dapur Pullman,” susun atur dapur satu dinding biasanya terdapat di ruang studio atau loteng kerana ianya adalah penjimat ruang utama. Kabinet dan perkakas dapur dipasang pada satu dinding. Sebilangan besar reka bentuk moden juga merangkumi sebuah pulau, yang mengubah ruang menjadi gaya Galley seakan-akan koridor pejalan kaki.

Kitchen Layout - One Wall
Dark Grey Nyatoh Kitchen @ Bukit Sg. Long

GALLEY

Susun atur “ramping” yang cekap ini sangat sesuai untuk ruang yang lebih kecil dan dapur satu tukang masak. Dapur Galley, dicirikan oleh dua dinding yang saling berhadapan – atau dua meja selari dengan laluan di antara mereka. Galley menggunakan ruang setiap inci persegi dengan sebaiknya, dan tidak ada kabinet sudut yang sulit untuk ditetapkan, yang dapat menambah nilai anggaran kabinet.

Kitchen Layout - Galley
Faktor Yang Mempengaruhi Hiasan Dalaman Rumah

L-SHAPED

Dapur berbentuk L menyelesaikan masalah untuk maksimumkan ruang sudut, dan ini adalah reka bentuk pintar untuk dapur bersaiz kecil dan sederhana. Dapur berbentuk L yang serba boleh terdiri dari meja di dua dinding bersebelahan yang tegak lurus, membentuk L. “Kaki” L boleh dibuat sepanjang yang anda mahukan sehingga maksimum saiz dapur anda.

Kitchen Layout - L-shaped
Trend Dapur Terkini Malaysia 2021

Dengan susun atur berbentuk L, anda akan kurangkan aliran trafik semasa sesak berada di dapur. Anda juga boleh menambahkan ruang makan dan beberapa zon kerja dengan mudah pada susun atur ini. Walau bagaimanapun, elakkan susun atur ini jika dapur anda besar dan dapat mendukung tetapan lain, seperti menambahkan pulau (island), atau jika banyak “tukang masak” akan menggunakan ruang tersebut.

Dapur Apartment - Pangsapuri Seri Utama Puchong
Tetapan Kitchen Layout L-shaped dengan Kaunter Bar Dapur.

U-SHAPED

Susun atur bentuk U, atau kasut kuda “horseshoe“, mempunyai tiga dinding kabinet / perkakas. Hari ini, reka bentuk ini telah berkembang dari tiga dinding ke dapur berbentuk L dengan sebuah pulau membentuk “dinding” ketiga. Reka bentuk ini berfungsi dengan baik kerana memungkinkan aliran lalu lintas dan aliran kerja di seluruh pulau, Anda dapat memasukkan lebih banyak “tukang masak” ke dapur.

Kiranya anda boleh muatkan “sous chef” kesayangan anda nanti.

Kitchen Layout - U-shaped
Cheras Vista - 08_converted_

LAYOUT WITH ISLAND

Pulau dapur yang berfungsi mungkin merangkumi peralatan dan kabinet untuk penyimpanan – dan ia selalu menambah permukaan kerja tambahan ke dapur. Ia dapat menyediakan tempat makan (dengan bangku), untuk menyediakan makanan (dengan singki) dan menyimpan barangan dapur (dengan rak kabinet).

Kitchen Layout - Island
Dapur Klasik Moden Bukit Sg Long (8)
Pulau ini dapat mengubah dapur satu dinding menjadi gaya dapur Galley.

Pulau dapur sangat berfungsi dengan baik, tetapi tanggapan salah yang sering kali berlaku tentang pulau dapur adalah bahawa setiap orang harus memilikinya. Kenyataannya, banyak dapur tidak mempunyai cukup ruang untuk memasukkan ciri ini.

Faktor Yang Mempengaruhi Hiasan Dalaman Rumah
Untuk tetapan pulau dapur, kami mengambil kira saiz dapur minimum 13ft x 11ft.

PENINSULA

Dapur Peninsula pada dasarnya adalah pulau yang terhubung, mengubah susun atur berbentuk L menjadi tapak kuda, atau mengubah dapur tapak kuda menjadi reka bentuk berbentuk G. Peninsular berfungsi seperti pulau tetapi menawarkan lebih banyak ruang di dapur yang tidak membenarkan luas persegi yang sesuai untuk pulau yang sesuai.

Kitchen Layout - Peninsula
Blue Nyatoh Kitchen @ Puchong

SECARA KESELURUHANNYA...

Berfikir di luar segitiga asas kerja dapur, susun atur dapur terdapat dalam pelbagai bentuk – dari dapur penjimatan ruang hingga nenetapkan dapur berbentuk U atau L hingga ruang memasak yang melengkung, bersegi-segi, berbentuk wedge atau lain daripada yang lain.

Terdapat lebih banyak lagi idea dan pendekatan lain untuk membuat dapur yang akan anda gemari sepanjang zaman daripada memahami segitiga dan zon kerja. Reka bentuk dapur pelbagai fungsi yang dirancang dengan baik memainkan peranan besar dalam kepuasan jangka panjang anda, seperti halnya estetika serta fungsi dapur yang efisien.

Sekiranya anda masih lagi mencari idea pengubahsuaian dapur, jangan ragu-ragu untuk menghubungi kami.

Kami di Ba Li Kitchen Cabinet dengan senang hati akan menjawab soalan anda dan berkongsi idea kami.

Tiada masalah untuk merancang kabinet dapur baru anda dengan kami!

Rundingan dan Site Visit secara PERCUMA!

Anda tidak perlu membuang masa, tenaga, dan wang untuk meninjau semua Showroom yang sedia ada. Sebaliknya, kami akan datang ke rumah anda untuk:

  • Ukur dapur anda.
  • Tunjukkan contoh reka bentuk & material kabinet/tabletop.
  • Lukiskan Design terbaik dan bersesuaian dengan ruang dapur anda.
  • Beri Quotation Kabinet yang TEPAT – tanpa ada cas tersembunyi.
 
Semuanya adalah PERCUMA!

Berhubung dengan kami di info@balikitchencabinet.com.my

atau WhatsApp kami sekarang di talian +6012 363 6410 untuk dapatkan site visit appointment kami secara percuma!

Lihat Lagi Dari BA LI KITCHEN CABINET
Myra Saujana Dengkil

Dapur Moden Myra,Dengkil

Sekiranya anda mencari reka bentuk dapur moden berkilat, anda pasti akan tertarik dengan Dapur Moden Sleek di Ken Rimba Residence, Shah Alam. Reka bentuk moden adalah mengenai mewujudkan ruang yang bersih, terbuka, dan menenangkan.

Read More »