fbpx

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Tabletop Solid Surface:
Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Apa Itu Solid Surface?

Tabletop Solid Surface adalah bahan buatan manusia yang diperbuat daripada campuran Acrylic dan Resin yang dimampat ke dalam kepingan dan bentuk lain. 

Ia sangat serba boleh dan dapat dipotong menggunakan gergaji meja, dibengkokkan ke bentuk melengkung yang berbeza menggunakan haba, atau digilap menggunakan alat pengamplasan (sanded off).

Material ini sering digunakan sebagai meja pelayan di kaunter restoran, meja pejabat dan sebagainya. Ia masih menjadi pilihan yang sangat baik untuk dapur kering (dry kitchen).

Sampel Solid Surface
Pelbagai Warna dan Corak Solid Surface

Kelebihan Tabletop Solid Surface?

Tabletop ini tahan lama dengan kelebihan tahan panas dan kotoran, dan yang paling penting ia boleh diperbaiki. Oleh kerana ia diperbuat dari Acrylic dan poliester, sebarang kesan terbakar atau calar boleh diampelas (sanded off), dan lubang dapat diisi. Ia terdapat dalam pelbagai reka bentuk dan warna, menjadikannya pilihan utama tabletop dapur di banyak rumah.

  • Kalis Kotoran, mudah untuk dibersihkan
  • Kelim sisi tabletop hampir tidak kelihatan
  • Kerosakan mudah untuk dibaiki dengan ampelas (sanded off)
  • Pelbagai pilihan warna dan corak yang boleh dipilih
 
Material ini juga mudah untuk dibentukkan! Lembaran Solid surface boleh diukir, dibentuk dan dilengkung mengikut layout tabletop kabinet. Proses ini dilakukan melalui proses pemanasan “thermoforming“. Ianya sangat sesuai untuk dijadikan meja kaunter bar dapur.

Apa Kekurangannya?

Ia sering dianggap sebagai batu tiruan, kerana rupa boleh menyerupai Granite dan marmar. Selain itu, sama baiknya dengan bahan semula jadi lain, jika tidak lebih baik, dalam aspek tertentu:

  • Sederhana mahal berbanding dengan Quartz Stone, Granite
  • Permukaan menjadi kasar apabila sering diampelas (sanded off)
  • Terdedah kepada kerosakan dari kuali panas, kesan terbakar boleh mencacatkan permukaan tabletop
  • Pemasangan memerlukan kemahiran khusus, sangat berhabuk semasa pemotongan. Keadaan ini sangat tidak baik untuk kesihatan. Sebaiknya pemasangan tabletop ini perlu dibuat sebelum anda pindah masuk rumah.
Lebih Blog Dari BA LI KITCHEN CABINET
ms_MYMS
Powered by TranslatePress »