fbpx

Get FREE Hood & Hob! Book Your Appointment Today!

Get FREE Hood & Hob! Book Your Appointment Today!

KITCHEN
WORK TRIANGLE
- APA TU?

Segitiga kerja tradisional (“kitchen work triangle”) yang memisahkan sinki, hob dapur dan peti sejuk telah berkembang menjadi konsep “zon kerja” yang lebih praktikal.

Namun, susun atur dapur yang dicuba ini masih digunapakai untuk gaya hidup masa kini — dengan pengubahsuaian tersendiri.

Kitchen Work Triangle

SECARA AMNYA...

Susun atur kerja dapur segitiga adalah konsep yang menentukan penempatan sinki, dapur memasak, dan peti sejuk. Menurut teori, apabila ketiga-tiga elemen ini berdekatan (tetapi tidak terlalu dekat) bersama, dapur akan mudah digunakan, dan tukang masak tidak perlu mengambil banyak langkah untuk ke ruang lain.

Kitchen Work Triangle

Ini mengenai konsep reka bentuk dalaman yang terkenal dan diuji masa yang akan datang atas faktor ruang rumah. Tetapi adakah segitiga kerja dapur masih relevan hari ini?

Banyak susun atur dapur yang berbeza sesuai dengan konsep segitiga kerja.

Walaupun susun atur segitiga yang paling jelas adalah dapur berbentuk U tradisional, banyak susun atur lain dapat berfungsi. Sebagai contoh, dapur berkonsep terbuka yang besar dengan pulau masih dapat mempertahankan penempatan segitiga inti dari tiga elemen utama.

APA MANFAAT SEGITIGA KERJA DAPUR?

Mempunyai tiga elemen dapur penting yang terletak berdekatan sesama mereka – adalah semudah yang pernah ada. Susun atur yang ditentukan oleh konsep ini cenderung menuju ke ruang kabinet atau kaunter yang betul di sekitar sinki dan peralatan utama untuk memasak.

Dari perspektif keselamatan, penting untuk tidak mempunyai kabinet atau pulau yang menghalang laluan tukang masak dari satu kawasan ke kawasan lain. Meminimumkan lalu lintas kaki melalui ruang kerja tukang masak juga meningkatkan produktiviti dan kemudahan memasak.

ADA KELEMAHAN KE SEGITIGA KERJA DAPUR NI?

Sehingga hari ini, menjaga ketiga-tiga elemen dapur utama berdekatan sangat bermanfaat bagi seorang tukang masak menggunakan ruang tersebut. Sekiranya anda mempunyai beberapa ahli keluarga memasak sekaligus, segitiga kerja mungkin tidak berfungsi dengan baik untuk anda.

Tabiat dan keperluan telah berubah di zaman moden. Selalunya terdapat dua tukang masak yang menggunakan dapur sekaligus, dan dapur dilihat sebagai tempat berkumpul tidak formal untuk keluarga dan rakan-rakan. Lebih-lebih lagi, dapur telah berkembang secara besar-besaran dan pelbagai peralatan dapur yang canggih.

KONSEP SEGITIGA KERJA DAPUR DAH KETINGGALAN ZAMAN?

Tidak semestinya.

Pendekatan segitiga kerja boloeh dijadikan sebagai satu tempat permulaan untuk anda merancang susun atur dapur rumah anda.

Semasa proses reka bentuk, kami sering menemui perkara-perkara mengenai keperluan pelanggan kami untuk merancang susun atur yang sesuai dengan ruang dapur anda. Ini akan menjadikan anda rasa selesa untuk membuat kerja-kerja dapur di samping memberikan suasana dapur yang harmoni baik segi tatahias dapur yang menarik dan juga fungsi dapur efisien.

Ingin merancang kabinet dapur baru anda?

Rundingan dan Site Visit secara PERCUMA di Ba Li Kitchen Cabinet!

Anda tidak perlu membuang masa, tenaga, dan wang untuk meninjau semua Showroom yang sedia ada. Sebaliknya, kami akan datang ke rumah anda untuk:

  • Ukur dapur anda.
  • Tunjukkan contoh reka bentuk & material kabinet/tabletop.
  • Lukiskan Design terbaik dan bersesuaian dengan ruang dapur anda.
  • Beri Quotation Kabinet yang TEPAT – tanpa ada cas tersembunyi.
 
Semuanya adalah PERCUMA!

Berhubung dengan kami di info@balikitchencabinet.com.my

atau WhatsApp kami sekarang di talian +6012 363 6410 untuk dapatkan appointment site visit kami secara percuma!

Kitchen Work Triangle
Lihat Lagi Dari BA LI KITCHEN CABINET