fbpx

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Get FREE Hood & Hob for RM0! Book Your Appointment Today!

Idea Reka Bentuk Dapur Retro
Idea Reka Bentuk Dapur Retro-01
Image by Oberholster Venita from Pixabay

Tatahias Dapur Retro amat menyeronokkan, menawan dan sangat riang. Mereka menggunakan warna-warna menarik, kepingan vintaj dan keperibadian yang sukar dapati di tempat lain. Dan hari ini kami menunjukkan kepada anda cara menyusun satu tepat di dalam rumah anda sendiri. Lihat elemen-elemen ini untuk digunakan semasa membuat dapur retro!

Kombinasi warna yang menyeronokkan, sedikit corak kotak-kotak dan mungkin sedikit sudut atau celah yang dicelupkan dalam kain dapur adalah semua kepingan yang dapat disatukan dan menjadikan dapur retro yang sempurna.

Photo by Andrea Davis from Unsplash

Pertama, pilih kombinasi warna anda. Dapur retro terkenal dengan warna pastel!

Beberapa pasangan bergaya retro yang paling popular termasuk: hitam dan putih, aqua dan kuning, merah dan hitam, hijau dan kuning, serta merah jambu dan kelabu. Sebagai contoh, warna Green Mint seperti dapur ini yang dipadankan dengan meja dapur tona kayu yang cerah. 

 

Tema yang boleh anda pilih semasa meletakkan dapur retro anda. Merah strawberi, ceri ataupun Coca Cola, semuanya pasti tanda-tanda tatahias dapur tahun 50-an dan 60-an. Anda boleh pilih warna kegemaran anda, tentukan tema yang sesuai dengan warna. Sudah tentu anda boleh melakukan ini dengan memilih tema terlebih dahulu dan warna kemudian. Apa sahaja yang anda pilih, ini akan membantu anda mencari bahagian dan suasana dapur yang terbaik.

Padded Kitchen Bar
Photo by Homedit - https://www.homedit.com/creating-a-retro-kitchen/

Jubin boleh menjadi sebahagian besar komposisi dapur. Dari backsplash hingga lantai hingga dinding, pertimbangkan untuk bertolak ansur dengan jubin lama anda, sama ada warna atau corak yang menarik.  Pilih aksesori dalam warna yang akan melengkapkan ATAU kontras dengan palet warna jubin anda untuk penampilan yang disengajakan.

Photo by Homedit - https://www.homedit.com/creating-a-retro-kitchen/

Tidak ada yang “salah” dengan jenis lantai retro. Dari linoleum hingga jubin dan kayu, banyak jenis lantai dapat memberikan tampilan vintaj ke dapur. Tetapi ada satu gaya berhenti persembahan yang akan selalu memberikan getaran retro yang kuat: lantai kotak-kotak hitam dan putih! Sama ada anda menggunakan lantai kotak-kotak vinil atau DIY dengan cat, ini adalah gaya klasik untuk dapur vintaj.

Vintage Kitchen Appliances
Photo by Charlotte May from Pexels

Terdapat pelbagai jenama hari ini yang membuat perkakas baru yang dilengkapi dengan gaya retro yang hebat. Peralatan dapur seperti peti sejuk, pembakar roti dan ketuhar berwarna retro yang berwarna-warni – adalah cara terbaik untuk menggegarkan penampilan vintaj anda.

Bukan hanya perabot vintaj yang akan menyusun reka bentuk retro anda, ia biasanya cukup berpatutan dan dibina untuk tahan lama. Ini adalah pelaburan kewangan dan estetik yang patut dilakukan.

Semasa anda mencari aksesori vintaj dalam warna retro, pastikan juga untuk mencari corak retro seperti linen, “polka dot”, mahupun “checkered”. Banyak aksesori dapur lama dan kontemporari seperti cawan, periuk teh, tuala, dan  banyak lagi yang mempunyai corak retro yang akan menentukan warna ruang anda

Retro Kitchen
Photo by Homedit - https://www.homedit.com/creating-a-retro-kitchen/

Walaupun ada yang menyatakan tema dapur retro ketinggalan, namun ia dapat merujuk pada sesuatu yang vintaj yang mempunyai nilai sentimental atau “preloved”. Penggunaan warna terang, perkakas dapur retro, serta corak-corak yang menarik, ia sememangnya memberi penampilan dapur yang berani serta suasana riang.

Kami sedia untuk membantu anda untuk dapatkan reka bentuk dapur idaman anda! Melalui konsultasi, kami akan berikan reka bentuk, cadangan serta anggaran harga yang bersesuaian dengan ukuran, bajet dan keperluan ruang dapur anda.

Hubungi kami di Ba Li Kitchen Cabinet untuk dapatkan info lanjut mengenai kabinet dapur kami!

Lebih Banyak Projek