fbpx

Save Up To RM1,888! Merdeka Promo!

Save Up To RM1,888! Merdeka Promo!

Idea Kabinet Dapur Dua Tona
Idea Kabinet Dapur Dua Tona

Istilah “kabinet dapur dua tona” merujuk kepada setiap ruang dapur yang menggabungkan dua warna kabinet yang berbeza. Gabungan ini terdapat dalam pelbagai bentuk. Dalam beberapa keadaan, ini hanya merujuk pada dapur di mana pulau ini memiliki warna yang berbeza daripada kabinet.

Atau, ini boleh merujuk kepada dapur di mana setengah kabinet adalah satu warna dan setengahnya adalah warna yang berbeza.

Secara amnya, kabinet dapur selalunya direka dengan warna kabinet yang seragam. Kabinet di atas mempunyai warna atau varnish yang sama dengan yang ada di bahagian bawah, dan semua perkakasannya sama di seluruhnya.

Walau bagaimana pun, trend kabinet dua tona telah menjadi perbualan ramai.

Sebilangan pemilik rumah memutuskan untuk mencampurkan kabinet yang dicat dengan kabinet kayu yang sudah siap. Yang lain memilih dua warna cat pelengkap untuk saling berbeza antara satu sama lain di dapur.

Nyatoh Laman Glenmarie

Pada masa lalu, kabinet dapur bercampur dengan latar belakang. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang menarik secara visual di dapur anda, anda akan memilih warna cat yang menyeronokkan atau menambah sempadan kertas dinding.

Selain itu, penggunaan warna dan corak tabletop yang kontra dengan warna kabinet dapur juga boleh menjadikan dapur anda lebih menyerlah.

Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak pemilik rumah menyedari bahawa menggunakan kabinet dapur dua warna adalah cara terbaik untuk mewujudkan ruang dapur yang indah.

Apa yang membuatkan Kabinet Dapur Dua Tona Pilihan Terbaik?

Kabinet dua tona boleh menjadikan dapur yang paling sederhana terasa elegan. Mereka memberikan lebih banyak minat visual dan membuat penampilan yang elegan namun santai Memasukkan reka bentuk dua tona ke dapur anda adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan ruang. Selain itu, terdapat beberapa butiran dan kemasan untuk dipilih yang akan menjadikan reka bentuk anda lebih unggul.

Oleh kerana kabinet dua tona kini menjadi trend terhangat, penampilan ini di dapur anda adalah cara yang baik untuk menarik bakal pembeli.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk meletakkan rumah anda di pasaran dalam masa terdekat, kabinet dua tona menjadikannya peningkatan yang hebat kerana ia akan menarik minat pembeli yang mahir yang mencari rumah yang sudah siap dipindahkan.

Kabinet dapur dua tona adalah kaedah terbaik untuk mencipta ilusi ruang di dapur kecil. Sekiranya anda meletakkan kabinet putih di atas dan kabinet yang lebih gelap di bawah, mata segera tertumpu ke tempat teduh yang lebih terang, memberikan penampilan bahawa dapur anda lebih luas daripada yang sebenarnya.

Sekiranya anda memilih warna putih atau warna terang di bahagian atas, anda juga akan melihat bahawa dapur anda lebih terang kerana mereka akan memantulkan cahaya yang masuk dari tingkap.

PETUA MEMILIH KABINET DAPUR DUA TONA DI RUMAH ANDA

Sekiranya anda mempertimbangkan kabinet dua tona untuk dapur anda, ada beberapa perkara yang perlu diingat:

Dapur Klasik Nyatoh Teras Jernang Bangi (2)

1. PILIH “FOCAL POINT” ANDA

Perkara pertama yang perlu dilakukan semasa merancang dua dapur tona adalah untuk menentukan tempat mana yang akan menjadi titik fokus – iaitu bahagian kabinet yang akan berbeza dari yang lain.

Banyak pemilik rumah memilih untuk menggunakan pulau dapur mereka sebagai titik fokus, tetapi itu hanya satu pilihan.

2. PILIH WARNA

Kedengarannya mudah, tetapi mencari dua warna yang harmoni adalah sesuatu yang sukar. Di sinilah bermanfaat untuk melihat foto dalam talian atau, lebih baik lagi, bersemuka dengan profesional yang dapat menunjukkan sampel kepada anda. 

Ramai pelanggan memilih untuk memasangkan kabinet putih dengan tekstur kayu untuk kesan yang lebih semula jadi. Sering kali perubahan warna yang halus menimbulkan kesan visual yang paling banyak.

Namun, ingatlah bahawa warna yang lebih ringan yang anda pilih kemungkinan akan menjadi warna aksen di seluruh dapur, jadi pastikan ia adalah sesuatu yang anda senang gunakan di tempat lain.

Dapur Apartment - Putrajaya

3. PILIH WARNA GELAP UNTUK KABINET BAWAH

Salah satu pilihan hebat untuk memasukkan trend dua tona adalah dengan memastikan kabinet atas anda tetap terang dan kabinet bawah dengan warna yang lebih gelap. 

Apabila kabinet bawah anda gelap, ia berguna untuk menentukan ruang dapur anda – satu ciri yang bagus jika rumah anda mempunyai reka bentuk konsep terbuka. Ini menjadikan bilik terasa ringan dan lapang, tanpa mengira ukurannya. 

Elakkan meletakkan warna yang lebih gelap pada kabinet atas kecuali anda memilih satu bahagian kabinet sebagai ciri. Mempunyai banyak kabinet tinggi gelap boleh menjadikan dapur kelihatan gelap dan sempit.

 4. JANGAN LUPA BUTIRAN

Sekiranya anda memilih kabinet dua tona, penting untuk mempunyai elemen yang menyatukan keduanya. 

Elemen penyatuan ini mungkin merupakan perkakasan yang anda pilih. Kami selalu mengesyorkan agar reka bentuk dengan kabinet dua tona menggabungkan perkakasan yang sepadan untuk menyatukan reka bentuk dan ruang dapur anda.

Apabila direka dengan baik, kabinet dapur dua tona boleh mendorong sebarang reka bentuk dapur ke atas. Sekiranya anda merancang peningkatan dapur, anda pasti ingin memilih produk berkualiti yang boleh anda nikmati selama bertahun-tahun yang akan datang.

Kabinet Dapur Ba Li mempunyai reputasi untuk kabinet berkualiti tinggi dan cantik, sesuai dengan reka bentuk dapur rumah anda. Hubungi kami untuk dapatkan info lanjut mengenai kabinet dapur kami!

Lebih Banyak blog