fbpx

Get Instant Rebate up to RM1,500! Book Appointment to grab the deals

Get Instant Rebate up to RM1,500!

Cara Memelihara Dapur Putih Kekal Bersih

Cara memelihara dapur putih yang mudah dan cepat untuk dilaksanakan

Adakah anda menikmati dalaman putih yang cantik di rumah anda tetapi menggigil memikirkan untuk mengekalkannya seperti itu? Jika putih adalah warna jiwa anda dan anda tidak boleh menghalang diri anda daripada memiliki dapur gading yang menarik dalam kemasan berkilat atau matte, menjaga kebersihannya mungkin satu cabaran yang sukar. Dengan hanya beberapa teknik asas, anda boleh memelihara dapur putih seperti pakar.

Jangan takut! Berikut ialah beberapa petua berguna untuk memastikan dapur putih anda sentiasa segar.

Cara Memelihara Dapur Putih Kekal Bersih - 00

Apa yang Menyebabkan Dapur Putih Menjadi Kuning?

  1. Cahaya matahari langsung boleh menyebabkan kayu yang dicat atau laminate menjadi pudar.
  2. Serpihan makanan yang telah dimasak, seperti tompok gris, mengering pada permukaan kabinet, menjadikannya kuning.
 

Cara Mudah untuk Memastikan Dapur Putih Nampak Seperti Baharu

#1: Kurangkan Cahaya Matahari Langsung.

Cara Memelihara Dapur Putih Kekal Bersih - 03

Jauhkan ia daripada matahari.

Pendedahan kepada cahaya matahari langsung adalah salah satu sebab utama mengapa kabinet putih menjadi warna kuning pudar. Ya, sinaran UV pada cahaya matahari berbahaya bukan sahaja kepada kulit kita, tetapi juga kepada dapur putih kita! 

Gunakan langsir, tirai atau lorek untuk melindungi dapur putih anda yang berkilauan daripada sinaran matahari yang merosakkan. Ini bukan sahaja akan melembutkan cahaya terang di dapur anda, tetapi ia juga akan menawarkan tekstur yang indah.

#2: Keluarkan Asap melalui Kipas Eksos Dapur

Cara Memelihara Dapur Putih Kekal Bersih - 05

Pengudaraan udara seperti kipas ekzos atau hood dapur tidak hanya melindungi paru-paru anda daripada asap yang dikeluarkan semasa memasak. Apabila digunakan dengan betul, ia juga bertanggungjawab untuk menjadikan dapur anda kurang berminyak dan berminyak.

Sebaik sahaja anda mula memasak, wangian lazat memenuhi udara, dan kerana mereka perlu mendarat di suatu tempat, mereka memilih kaunter anda! Ini tidak akan berlaku jika cerobong atau kipas ekzos seperti hud dapur dihidupkan.

#3: Jadikan Ia Rutin

Penjagaan Tabletop Quartz Stone
ps: not sponsored

Tetapkan ia bergerak!

Sudah tentu, pendekatan terbaik untuk memastikan dapur putih bersih adalah membersihkannya dengan kerap dan betul. Anda harus bersedia untuk pergi jika anda menyimpan stok detergen pembersihan rumah dan bekalan pembersihan asas. Air suam dan kain lap lembut adalah semua yang anda perlukan untuk menyelesaikan kerja.

Nasihat tambahan: lap tumpahan dengan segera untuk mengelakkan ia meresap ke dalam meja anda.

Untuk sinki atau jubin putih, kami tidak mengesyorkan menggunakan bahan kimia industri yang kuat pada sinki seramik putih yang cantik. Mereka akan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada sinki daripada kebaikan.

Gunakan gabungan cuka putih dan jus lemon untuk menghilangkan kotoran makanan yang sukar dari sinki dapur anda. Sembur pada kotoran dan ketepikan seketika. Dalam masa yang singkat, anda sepatutnya mempunyai sinki yang bersinar!

Untuk sinki atau jubin putih, kami tidak mengesyorkan menggunakan bahan kimia industri yang kuat pada sinki seramik putih yang cantik. Mereka akan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada sinki daripada kebaikan.

Gunakan gabungan cuka putih dan jus lemon atau soda penaik untuk menghilangkan kotoran makanan yang sukar dari sinki dapur anda. Sembur pada kotoran dan ketepikan seketika. Dalam masa yang singkat, anda sepatutnya mempunyai sinki yang bersinar!

Perkara Yang Anda Tidak Patut Lakukan Untuk Memastikan Dapur Putih Anda Bersih

  1. Rendam kabinet anda: Semasa membersihkan, taburkan air atau larutan pembersih pada kabinet dan lapkannya. Jangan basahkan kabinet, kerana ini boleh menyebabkannya reput.
  2. Biarkan air mengalir ke dalam engsel: Air berpotensi untuk berkarat engsel. Akibatnya, jangan percikkan banyak lembapan pada engsel.
  3. Terlupa untuk membersihkan inset kaca: Jika anda mempunyai inset kaca dalam kabinet anda, jangan lupa untuk membersihkannya. Lap sebarang habuk atau tompok gris menggunakan bahan pembersih biasa.
  4. Mengabaikan pembersihan serius: Membersihkan kabinet sekali-sekala tidak mencukupi untuk memastikan dapur putih bersih. Akibatnya, proses pembersihan yang mendalam harus diikuti sekali atau dua kali setahun.

Anda kini bersedia untuk menjadi serba putih di dapur anda dan meningkatkan hiasan rumah anda ke tahap estetika moden yang baharu.

Sekiranya anda masih lagi mencari idea pengubahsuaian dapur, jangan ragu-ragu untuk menghubungi kami.

Kami di Ba Li Kitchen Cabinet dengan senang hati akan menjawab soalan anda dan berkongsi idea kami.

Tiada masalah untuk merancang kabinet dapur baru anda dengan kami!

Rundingan dan Site Visit secara PERCUMA!

Anda tidak perlu membuang masa, tenaga, dan wang untuk meninjau semua Showroom yang sedia ada. Sebaliknya, kami akan datang ke rumah anda untuk:

  • Ukur dapur anda.
  • Tunjukkan contoh reka bentuk & material kabinet/tabletop.
  • Lukiskan Design terbaik dan bersesuaian dengan ruang dapur anda.
  • Beri Quotation Kabinet yang TEPAT – tanpa ada cas tersembunyi.
 
Semuanya adalah PERCUMA!

Berhubung dengan kami di info@balikitchencabinet.com.my

atau WhatsApp kami sekarang di talian +6012 363 6410 untuk dapatkan site visit appointment kami secara percuma!

Lihat Lagi Dari BA LI KITCHEN CABINET